A+ A A-

Falkbrink Norrman

KINA ÄR BÅDE OCH

Anlände igår kväll ifrån Kina där jag under en vecka tillsammans med Fresh ledning och personal har besökt Peking och Shanghai. En resa som nu fortsätter i mitt huvud. Vilka möjligheter finns det för Svenska företag att verka på den Kinesiska marknaden och vilka är snubbeltrådarna?

Intrycken och upplevelserna var många och skilda under veckan. Den Förbjudna staden i Peking, som hette så eftersom tillträde var förbjudit för vanligt folk, är världens största bostadskomplex bestående av 72 pampiga palats. Den tronar på minnet av tjugofyra kejsare. De regerade, intrigerade, administrerade och förde krig. Många av dem verkar dock helst ha vältrat sig med sina konkubiner, flickor som valdes med ungefär samma utslagningskriterier som i vår tids doku­såpor. Men tillskillnad att när konkubinen var utvald så fördes hon till palatset och fick aldrig mer återvända till livet utanför palatset. Under en tid till och med begravdes kejsarens favorit konkubin LEVANDE med den döde kejsaren.

Om Peking står för det kulturella så står Shanghai för det Internationella. En stad som för 30 år sedan var förfallen och föraktad. Nu reser sig dess skyskrapor högt och har en befolkningstillväxt med cirka en miljon innevånare per år. Det beräknas att Shanghai har idag cirka 23 miljoner invånare. På flyget hem ifrån Shanghai träffade jag en kines som var på väg i affärer till Finnland. Han beskrev att infrastrukturförändringarna fungerar relativt bra men att anpassa medborgarnas beteende till den Internationella marknadens förväntan är enligt honom den största utmaningen. Samma reflektion fick jag ifrån en nära vän till mig som sedan ett år tillbaka arbetar för IKEA i Shanghai. Hon är kvalitetsansvarig i Asien för produktion inom spånskivor som t.ex. Billy bokhylla. Tillsammans med utvalda leverantörer ska tillverkningen gå ifrån produkt till processtillverkning. Problemet är inte att bygga upp en fabrik i modern processtillverkning utan att få med sig människorna att arbeta utifrån nya förutsättningar.Det allra starkaste intrycket är att när Kineserna har bestämt sig så genomförs det. Och det mycket snabbt. Och de är många. Och de välutbildar sig. Här är vi västerlänningar helt chanslösa.

Tack Patrik och Peter för en helt fantastisk resa. Läs mer om Fresh

Falkbrink Norrman AB | Copyright All rights reserved. | Tel. 0470 - 447 37 | E-mail: irene@falkbrinknorrman.se